האם-ארגונים-יודעים-לבצע-טרנספורמציה-דיגיטלית-ללא-תודעה-טכנולוגית

Designed by Pixabay

האם ארגונים יודעים לבצע טרנספורמציה דיגיטלית ללא "תודעה טכנולוגית"?

בתקופה הנוכחית החלו מספר "מגמות על" להתכנס יחדיו: המידע והאוטומציה. שילוב של מידע וטכנולוגיות מתקדמות מתאפשר על ידי שימוש באלגוריתמים לומדים (בינה מלאכותית) ומאפשר יצירת סביבה חכמה. 

סביבה חכמה מתחילה בהבנת חשיבותו של המידע, ביכולת לאסוף, לנתח נתונים וליצור תובנות מועילות במהירות ובהתאמה. תובנות המובילות ליישום אוטונומי בתהליכי אוטומציה בתעשייה, במסחר, בעסקים ואפילו בפדגוגיה.
סביבה זו מאפשרת ליצור פעילויות ה"לומדות" לאורך זמן את צרכי השטח ומסתגלות אליו במהירות.

בתכנון נכון המשלב טכנולוגיה חדשנית, אלגוריתמיקה מותאמת ונתונים רלוונטיים ניתן ליצור סביבה "חכמה" שבה ה"חפצים" עצמם יוצרים את הפעילות הרוטינית תוך כדי החלפת מידע [IOT] ומבצעים שינויים והתאמות לצרכים משתנים תוך כדי תנועה.
דמו בנפשכם מחסן המכיל סחורות המנוהל באמצעות סבלים ומדפי עץ לעומת מחסן המנוהל אוטונומית על ידי רובוטים ובאמצעות מערכת מידע. השינויים ביניהם מתבטאים לא רק בקיצור זמנים וייעול התהליך, אלא בתפיסה חדשה לגמרי של היכולת להתמודד עם שווקים גלובליים, החזקת מלאים משתנים ומותאמים אישית לדרישות משתנות של לקוחות, הרחבה משמעותית של היצע הסחורות במחסן וחדירה לשווקים חדשים ועוד.
שינויים אלו אינם שינויים תוספתיים. הם אינם "עוד מאותו דבר", אלא שינויים תפיסתיים, משמעותיים. כניסת הסמראטפון לשוק, לא החליפה את שיטת התקשורת, אלא את ההתייחסות למידע, למאגרי נתונים, לשיתופיות ואף לאסתטיקה וסגנון חיים.
מחקרים רבים מלמדים על כך שכ 90% מהנהלות ארגונים בסקטורים השונים רואים בהחלפה ושדרוג מערכות קיימות בארגון לטכנולוגיות חכמות, תהליך קריטי במהלך העשור הבא.
לתפיסתם, שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות אינו נדרש רק בגלל התחרות אלא בהחלט יכול לשנות ולשפר את הפתרונות שארגון יכול להציע ללקוחות, לייעל תהליכים ולשפר מדדי ביצוע.
תהליך זה של שינוי ארגוני נקרא: טרנספורמציה דיגיטלית.

אלא שלאור האמור, מתברר שטרנספורמציה דיגיטלית בארגון, זו שאמורה ליצור סביבת עבודה חכמה ופתרונות חדשניים מותאמים, לא מתבטאת רק בשילוב של טכנולוגיה בתוך תהליכי הארגון ולא מתמצאת בשינויים טכניים בלבד. טרנספורמציה שכזו מחייבת הבנה מעמיקה של כיווני התפתחות ארגוניים ברמה מערכתית ובטווח רחוק. חשיבה אסטרטגית על שוק עתידי, מבנה ארגוני מותאם, שינוי מהותי של תהליכי עבודה והתאמת work flow של עבודה ליצירה, יישום והתאמה מהירה ופרסונלית של פתרונות ללקוח .

האם הארגונים יודעים לבצע תהליך כל כך מהותי של טרנספורמציה דיגיטלית הדורש שינוי חשיבתי ויש האומרים, שיני תודעתי של מצב קיים?

ניקח לדוגמא חברה העוסקת בניוד ותובלה: חברה שכזו, ייעודה הוא לשנע מוצרים שונים ממקום למקום בהתאמה לדרישות הלקוח. היא תתמודד עם ניהול ואחזקה של צי כלי רכב, עם הצורך לתכנן נתיבי איסוף והפצה, עם מוקד שירות לקוחות ועוד. חברה שכזו הרוצה להטמיע מערכת לניווט לוויני ויחד איתה לשדרג את מערכות המידע למערכות היודעות להתעדכן און-ליין עם כל איסוף והפצה ולתכנן ביעילות רבה את נתיבי הנסיעה, יכולה לחסוך משמעותית עם תכנון נכון.

אלא, שאם אותה חברה תטמיע את מערכות הניווט, העדכון והתכנון ללא הבנה מהותית של סביבת העבודה העתידית של הנהגים ומוקדני השירות, הטכנולוגיה לא תבוא לידי מימוש שכן העובדים לא ידעו את הפוטנציאל שלה מעבר להדרכה הטכנית שקיבלו והידיעה איך להפעילה.

הם לא יוכלו לשער לעצמם מהו תכנון אג'ילי של נתיבים. הם לא יוכלו לחשוב על האפשרות של הצלבת נתיבי נסיעה והעברת משימות ממשאית אחת לשנייה באמצעות הגמשת נתיבי תנועה בהתאמה לדרישת משתנות בסביבה בזמן אמת.
קשה יהיה להם להניח שניתן לשפר משמעותית את לא רק את זמן ההגעה אלא גם את ניצול המשאבים, דלק, זמן עבודה כיוון שהם לא באמת מבינים ולא באמת חוו בעצמם את תפעולה של סביבת העבודה החדשה והתוצאה: ניצול נמוך של טכנולוגיות יקרות, תסכול ואפילו מאמץ גבוהה יותר מאשר לפני כניסת הטכנולוגיה החדשנית.

אם כך, לשם ביצוע אפקטיבי של טרנספורמציה דיגיטלית בכל תחום שהוא, נדרש מראש: שינוי של "תודעה טכנולוגית". קרי, הבנה מהותית ומראש של צרכים  עתידיים שיגיעו לאחר הטמעת הטכנולוגיה החכמה בארגון.
אימוץ של חשיבה ותפיסה המתאימה לסביבה חדשה שבה יש טכנולוגיה חכמה בעלת פוטנציאל להתגמש ולהתאים את עצמה לדרישות הלקוח ולצרכי העובד. הדמיה של פעילות עתידית לאחר הטמעת הטכנולוגיה החכמה וביצוע הטרנספורמציה.

ללא תפיסה מהותית של הסביבה החדשה, ללא שינוי תודעה טכנולוגית, הנהלת הארגון לא תוכל ה לנתח מצב קיים, עוד לפני כניסתה והשפעה של הטכנולוגיה ולהחליט אז מהי הטכנולוגיה הרלוונטית הנדרשת ומה ניתן יהיה לדרוש ממנה או מהעובדים.

ללא הדמיה של מציאות עתידית לא ניתן לקוות שאותה טכנולוגיה תממש את יעדיה ופקטור ההצלחה שנקבע מראש (KPI's) ימומש גם הוא. אם ההנהלה לא תכיר לעומק את היכולות העתידיות ותתכנן לפי היכולות הקיימות, לא באמת, תוכל לבצע את הטרנספורמציה הנדרשת.

בתהליך של טרנספורמציה דיגיטלית אפקטיבית, יש להכיר, להבין ולנתח מראש את סביבת העבודה העתידית, זו שרוצים לקבל לאחר כניסת הטכנולוגיה. תהליך של שינוי תודעה מחייב הדמיה של מצב עתידי, חוויה מעשית באמצעות סימולציה של הפוטנציאל העתידי. שילוב של תובנות עובדים ומנהלים לגבי האפשרויות הנדרשות והטמונות בשילוב הטכנולוגיה החדשה. יצירת תרחישים אפשריים, תוך איתגור התפיסה שלנו לגבי הסביבה העתידית. רק לאחר מכן להחליט איזה טכנולוגיה, איזה תהליכים ואיזה שינויים נדרשים כרגע. רק לאחר מכן לנסח יעדים להטמעה והחזר ההשקעה (ROE).