by iconicbestiary - www.freepik.com

איך לזהות ולהיזהר מהשקעות מסוכנות?

הכתבה הזו עוסקת אמנם בהשקעות אבל מתמקדת באיפה לא להשקיע, השקעות מסוכנות.

בתחום של השקעות יש לא מעט נוכלים וגם לא מעט מתחילים וחובבנים שקל מאוד לגרום לנתק בינם לבין כספם.

בתחילת הדרך שלי בתור משקיעה, פחדתי פחד מוות להשקיע. לכל אחד מאיתנו יש איזה קרוב משפחה או מכר שאיבד את כל הכסף שלו בהשקעה גרועה. לא רציתי להיות מאלה שעשו החלטה טיפשית והפסידו את כל הכסף שלהם. אני זוכרת שהגעתי לכמה מקומות שגרמו לי לרצות לשים את כל הכסף ישר. היו גם כמה מקומות שגרמו לי ישר להרגיש שעובדים עלי. לקח לי הרבה מאוד זמן לבחור ולהחליט ובינתיים נראה שעשיתי החלטות נכונות. במיוחד כי הייתי במקום הזה והבנתי שמשהו שם חשוד.

איך למדתי לזהות מתי משהו חשוד? הלכתי להרבה מאוד מקומות ושמעתי את ההצעה שלהם. שאלתי כל מקום מה הסיכונים שלהם ומה הצעדים שהם נוקטים כדי לגדר את הסיכונים הללו. ישבתי והכנתי לעצמי צ'ק ליסט ורשימת שאלות לשאול מקומות להשקעה. עם זאת, אתם עסוקים, אין לכם זמן ואין לכם כסף ללמוד השקעות אבל עדיין יש לכם כסף פנוי שאתם רוצים להשקיע. אתם רוצים לעשות את הטוב ביותר ולמקסם ולמנף את הסכום שצברתם בעמל רב. אז עושים קצת חיפוש בגוגל, בודקים ומחפשים השקעות ואז נוצר כר פורה למומחי מכירות ושכנוע שיעשו הכל כדי לגרום לכם לחשוב שרק דרכם תוכלו למצוא את ההשקעה הטובה ביותר. אז איך לא ליפול בפח ואיפה לא כדאי לכם להשקיע?

1 השקעות בכל מה שאתם לא מבינים בו בכלל
אם מעולם לא השקעתם בשוק ההון, לא למדתם על שוק ההון, לא מכירים את המושגים הבסיסיים ומי נגד מי, כנראה שאופציות בינאריות לא צריך להיות תחום ההשקעות שלכם (אם אתם מבינים בתחום, כבר הבנתם שעדיף לוותר על אופציות בינאריות).

תשקיעו זמן בעצמכם קודם, תלמדו, תקראו, תבינו. זכור לי פעם שהציעו לי להשקיע בעצים במדינות עולם שלישי. התשואות היו טובות על הנייר, הרעיון נראה בהחלט יפה כהשקעה לטווח ארוך שאפילו עושה קצת טוב לכדור הכחול שלנו. העניין הוא שאני לא מבינה כלום בחקלאות, בגידול עצים ומחיריהם ובחברה ששיווקה את זה. כמה שזה נראה מפתה, להשקיע בתשואות מעולות וגם לעשות טוב לעולם תוך כדי ויתרתי על ההשקעה כי לא היה לי מושג ירוק איך בכלל לגשת לבדוק את הכדאיות והסיכונים של ההשקעה הזאת.
לא מבינים? תשאלו עד שיענו לכם.
לא מסבירים לכם כמו שצריך? תתעקשו להבין
טוענים שאתם לא מספיק ממולחים או פיננסיים להבין את זה? תברחו.
תשאלו, תתעניינו, תחקרו ותלמדו ותעשו גוגל עד שראיתם את התוצאות גם בעמוד העשירי.
אם באים אליכם במוצר שאתם לא מצליחים להבין אותו לעומק, להבין את המודל העסקי והסיכונים ולמצוא עליו מידע עדיף לרדת מהעניין.

טוענים שאתם לא מספיק ממולחים או פיננסיים להבין את זה? תברחו.
תשאלו, תתעניינו, תחקרו ותלמדו ותעשו גוגל עד שראיתם את התוצאות גם בעמוד העשירי.
אם באים אליכם במוצר שאתם לא מצליחים להבין אותו לעומק, להבין את המודל העסקי והסיכונים ולמצוא עליו מידע עדיף לרדת מהעניין.

2 זה נראה טוב מדי להיות אמיתי?
באמת שיצא לי לבחון הרבה מאוד השקעות בשנים האחרונות. אני כל הזמן חוקרת ומתעניינת בתחום ונתקלת בלא מעט הצעות. הייתה אחת שפשוט בלבלה אותי לגמרי. ראיתי חברה שנקראת אגם השקעות שמבטיחה באיזור ה-6% (!) תשואה בשבוע! כלומר בשנה כמעט 2,000% תשואה! בואנה זה ללא ספק נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי. כששאלתי במה הכסף מושקע קיבלתי מעין תשובה מעורפלת של פרויקטים מסביב לעולם שמניבים תשואה. אז אין שקיפות, לא ברור לי במה בכלל אני משקיעה וברצינות 6%  בשבוע? משהו פה מסריח…
אומרים שכל מה שטוב מדי מכדי להיות אמיתי הרבה פעמים הוא כזה. היו בעולם לא מעט תרמיות פירמידה כאלו ואחרות שהפילו מיליונים מכסף של משקיעים תמימים שהסתנוורו מהאפשרות לתשואות חלומיות. תעצרו רגע ותשוו את ההשקעה הזאת להשקעות אחרות בסגנון.

האם בדרך כלל ההשקעות דומות מניבות תשואות דומות?

האם מצאתם משקיעים שכבר קיבלו את הכסף מחדש (לא החזירו אותו חזרה להשקעה אלא משכו את הכסף)?
האם יש הסבר הגיוני ללמה אותה הצעה עושה תשואה הרבה מעבר לתשואות של השוק?
האם מרוויחים מההשקעה או שהדרך העיקרית להרוויח כסף היא על ידי גיוס משקיעים אחרים?
אם התשובה לאחת מהשאלות הללו או יותר היא לא אז כדאי לוותר.

3 השקעות ללא סיכונים
ברגע שמישהו אומר לי שאין שום סיכונים בהשקעה שאמורה להניב לי תשואה דו ספרתית ישר נדלקות לי עשרות נורות אדומות. השקעה ללא סיכון היא השקעה שלא קיימת. תתעקשו להבין מה הסיכונים בהשקעה. זה בסדר שמגדרים את הסיכונים ודואגים לצמצם אותם כמה שיותר אבל זה לא בסדר לטעון שהם כלל לא קיימים. השקעה רצינית צריכה להגיד שיש סיכונים, ההסתברות שלהם ומה אפשר לעשות כנגדם. אם טוענים שאין סיכון בכלל כדאי לברוח.

אם יש יחס לא הגיוני בין סיכון לתשואה ללא הסבר ברור יש כאן בעיה. יחס לא פרופורציונלי בין סיכון לתשואה מתקבל אם יש לכם יתרון תחרותי לא הוגן, מידע פנים (לא חוקי אגב) או ניצול טעויות בשוק. למשל השקעה שעשירי ארה"ב אוהבים לעשות היא השקעה ב-Nickel, מטבע של 5 סנט אמריקאי.

למה? כי השווי הכספי שלו הוא 5 סנט, אבל אם ממיסים אותו המתכת שממנה מורכב המטבע שווה בערך 6.8 סנט. תשואה לא רעה על הכסף, סיכון נמוך מאוד (במקרה הכי גרוע המטבעות עדיין שווים 5 סנט) וגם הסיכוי שמישהו הולך לגנוב עכשיו מחסנים של מטבעות של 5 סנט הוא די קלוש. כאן יש יחס לא הגיוני בין סיכון לתשואה. מצד שני, עדיין יש סיכונים בהשקעה הזו כמו אינפלציה, ירידת מחירים של מתכות, עלויות נוספות של שינוע, אחסנה ואבטחה של כל כך הרבה מטבעות וכדומה. סיכונים זה בסדר וזה אפילו נחוץ כל עוד הם מגודרים וידועים מראש.

4 מדברים איתכם מעורפל
אחת הדרכים הכי טובות לגרום למשקיעים נאיביים לתת לנוכלים את הכסף שלהם היא לבלבל את השכל בז'רגון פיננסי. פשוט אומרים הרבה מילים ארוכות ומבלבלות בטון רציני ואסרטיבי. המשקיע הנאיבי לא מוכן להודות בכך שהוא לא מבין כלל על מה מדובר ומהנהן בהסכמה. הדבר הזה גורם להם לחשוב שהם לא מבינים דבר בכסף והשקעות (דבר שאולי נכון) אבל האיש שעומד מולם דווקא כן, אחרת איך הוא ידע את כל המילים הגדולות האלה? אז הדבר הכי הגיוני זה לתת את הכסף למי שאשכרה מבין בו.

אם זורקים לכם שהחברה משקיעה בפרוייקטים גלובליים ובהנפקות מיקרופיננסיות במדינות מתפתחות או משהו בסגנון שלא באמת אומר כלום, אז כדאי להתרחק. חברה שמשקיעה ומגייסת משקיעים באמת אמורה לדעת להסביר את עצמה יותר טוב.

מה הפרויקטים בדיוק? מה ההתמחות של החברה? מה המודל העסקי? איך עושים כסף? מה המוצרים שמשקיעים בהם?

כמו שאומר הכלל הראשון אם אתם לא מבינים בתחום אל תשקיעו. אם אתם בכלל לא מבינים במה משקיעים את הכסף אז על אחת כמה וכמה עדיף שלא תשקיעו.

5 חברת השקעות יותר מדי יוקרתית
נוכלים ורמאים למיניהם אוהבים לפתות את הלקוחות עם מצגת של פאר ויוקרה. הם יזמינו אתכם למשרדים מצוחצחים בקומה גבוהה עם נוף לים ויציעו לכם אספרסו מהמכונה. כל המשרד משדר יוקרה, המנכ"ל והעובדים עם מכוניות מטורפות ובגדי מעצבים הכל כדי לשכנע אתכם שהם יודעים לעשות כסף. יכול להיות אגב שזה נכון, הם יודעים לעשות כסף.

אך כמו בספר איפה היאכטות של הלקוחות, השאלה היא אם זה עבורכם או על חשבונכם. הרמאים יפתו אתכם עם דברי יוקרה כדי שתחשבו שהינה מדובר באנשים שכבר עשו את זה. מה שחשוב להבין, שמישהו צריך לשלם על כל המשרדים המפוארים הללו. אם חברה כלשהי בעלת הוצאות כל כך גבוהות, היא חייבת להחזיר את הכסף מהפעילות העסקית שלה. עשו את החישוב לפי העמלות שהם טוענים שהם מקבלים בעסקה.

תשאלו כמה עסקאות יש להם בשנה ותחשבו האם אפשר לקיים חברה, עובדים, משכורות מהסכום הזה. אם זה יוצא סכום הגיוני ביחס לפאר שהם נמצאים בו והתשואות שהם אומרים שהם מקבלים מעולה. אם לא, סביר להניח שהם עושים השלמת הכנסה כלשהי שאתם לא יודעים עליה על חשבון הכסף שלכם.

6 הם רוצים אתכם יותר ממה שאתם רוצים אותם
קחו זאת ככלל, עסקה טובה באמת תמצא משקיעים. עסקה גרועה, מפוקפקת או נוכלות דורשת לא מעט שכנוע. אם אתם רואים פרסומות של החברה בכל מקום, השארתם פרטים ומאז לא מפסיקים להתקשר אליכם זה מחשיד. אם הם מתקשרים אליכם בלי שפניתם אליהם זה סימן רע.

העיקרון מאוד פשוט, חברה שיש לה יתרון תחרותי, השקעות טובות ותשואות טובות לא צריכה לרדוף אחרי משקיעים. בעולם של ריבית אפסית המשקיעים ירדפו אחריה. הגיוני וטבעי שחברה שהשארתם לה פרטים מתקשרת וקובעת איתכם פגישה לעבור על ההשקעה. לא הגיוני שאם החלטתם לרדת מההשקעה החברה מתחילה להתנהל כמו נציג שימור לקוחות של הוט שיעשו הכל רק כדי שלא תתנתקו. אם השיווק מרגיש לכם אגרסיבי מדי, פונים אליכם כל שבוע, לא מפסיקים לשלוח מיילים ו-SMS אז כדאי לוותר על העסקה.

7 השקעות עם תשואה מובטחת
אם מישהו מתחייב לכם לתשואה, לא משנה איזה, תקומו ותלכו. הדרך היחידה שבה יכולים להבטיח לכם תשואה בעולם ההשקעות היא אם הם הרוויחו כל כך הרבה על הכסף שלכם שהם מוכנים לחלוק פירורים איתכם. תשואה מובטחת היא דרך לגרום לאנשים להרגיש בטוחים כשהם עושים עסקה עם נוכלים.

השיטה הזאת נפוצה בהשקעות נדל"ן חו"ל. אומרים לכם בואו תקנו דירה, אנחנו ננהל לכם אותה ונבטיח לכם תשואה של 7% קבוע מההשקעה למשך 3 שנים! איזה חלום! גם לא להתעסק עם כלום וגם לקבל 7%? מעולה לא? מה שקורה ברוב המקרים הוא שאתם פשוט קונים מראש את הדירה הזו במחיר כל כך מופקע כך שגם אם הם מבטיחים לכם 7% לשנה הם עדיין הרוויחו עליכם כל כך הרבה שזה לא מפריע להם. להיפך, זה עוזר להם למכור.  בקיצור, אם מישהו מתחייב לכם לתשואה, במיוחד אם היא גבוהה כדאי מאוד לחשב מסלול מחדש. עולם ההשקעות אינו עולם בטוח והוא כולל סיכונים מעצם מהותו. אף אחד לא יהיה מוכן לקחת את הסיכונים הללו על עצמו ולהבטיח לכם תשואה, אלא אם כן הוא מפוצה על כך היטב.

8 אם זה כל כך טוב למה אחרים לא משקיעים בזה?
זאת שאלה שאני מאוד אוהבת לשאול את ההשקעות שאני בוחנת. אם זאת השקעה כל כך טובה למה לחברה הזאת בכלל להשקיע בי בתור משקיע קטן? למה לא ללכת למוסדיים? לטייקונים ולבעלי הון ולהציע להם את ההשקעה? תחשבו על זה.

בשביל לגייס מיליונים להשקעה, אפשר לגייס 2-3 משקיעים גדולים או שאפשר לגייס עשרות משקיעים קטנים. מבחינת כל חברה עדיף 2-3 משקיעים קטנים. פחות התעסקות, פחות כאבי ראש והרבה פחות מאמצי גיוס. אז למה באים דווקא אליכם עם ההשקעות הקטנות האלה?

בכל אם זאת כזאת השקעה מצויינת איך זה שטייקונים ובעלי הון לא עטים עליה בהמוניהם? העשירים נהיו עשירים כי הם יודעים בין השאר לזהות עסקאות טובות ולנתח דוחות. לכל הפחות, הם מעסיקים אנשי מקצוע שעושים זאת בשבילם. לכן, הרבה פחות קל לעבוד עליהם והרבה יותר קל לעבוד על האדם הממוצע שהינו ללא ידע רב וללא המשאבים לבדוק את העסקה לעומק. אם אין תשובה הגיונית לכך שבעלי הון גדולים לא בעסקה הזאת, תחשבו על כך שוב.

9 השקעות ללא שקיפות
כמה אתם יכולים לדעת על מה שקורה בזמן ההשקעה? האם המידע שקוף לכם? האם אתם יכולים לדעת מה קורה עם ההשקעה בכל רגע נתון? ראיתי חברות שהגיעו לרמה שהיו מוכנים לתת למשקיעים גישה לחשבון הבנק שדרכו מתנהל הפרויקט.

רמה כזו של שקיפות יכולה להיות מאוד מרגיעה ומשקיטה את הדעת שיכולים לדעת בכל רגע נתון מה קורה עם הכסף ולאן הוא עובר. אם בהשקעה שמוצעת לכם, אומרים לכם להעביר את הכסף, לסמוך עליהם ולחכות אז עדיף לוותר. לכל הפחות אתם אמורים לקבל דוחות כלשהם על מצב ההשקעה או עדכונים כלליים.

10 איך יוצאים מההשקעה
משהו נוסף שכדאי לברר הוא איך לצאת מההשקעה. נוכלים יעשו הכל כדי להקל עליכם להעביר אליהם את הכסף אבל יקשו עליכם לקבל אותו בחזרה. אם התשובה שתקבלו היא שההשקעה כל כך טובה שבחיים לא ביקשו לצאת, תברחו. אמנם יש השקעות שהן אכן ארוכות טווח ולא ניתן לצאת באמצע. למשל פרויקטים של שיפוץ בקרנות נדל"ן. הגיוני שאם אתם באמצע בניה של משהו יהיה קשה יותר למכור, אבל זה משהו שצריך להיות סגור ולהיאמר מראש.

אם אין לכם איך לצאת מההשקעה בטווח הנראה לעין ואתם יודעים ששיש סיכוי שתצטרכו את הכסף בעתיד, עדיף לוותר על ההשקעה הזו. היא לא מתאימה לצרכים שלכם.

11 איפה הכסף נמצא?
השתכנעתם שלא עובדים עליכם, שיש כאן עסקה טובה ומעניינת והחלטתם להעביר את התשלום. לאן אתם מעבירים את הכסף? לחשבון הבנק הפרטי של מי שעשיתם מולו את העסקה? לחשבון של החברה שהוא פתח על שמו?

הכסף צריך לעבור לחשבון נאמנות שמוגן על ידי עורכי דין. אם הוגדר הכסף למטרה כלשהי, כדאי מאוד לוודא שננקטו כל אמצעי הזהירות שהכסף אכן ילך להשקעה הזאת. חשבון נאמנות, הוא אחת הדרכים לוודא שזה אכן מה שקורה.

12 באופן כללי כדאי להתרחק
אופציות בינאריות – אני לא אכנס אפילו למה זה. מדובר בהשקעות בשוק ההון בסיכון עצום עם יכולת להפסיד הרבה יותר ממה שהשקעתם. אתם לא רוצים להיות שם, בטח אם אתם לא מבינים בשוק ההון ולא מבינים מה זה.
הימורים – לוטו, טוטו וכדומה. זה לא השקעה בעתיד, זה אחלה דרך להפסיד כסף. הסיכוי להרוויח הוא אפסי והוא לא משתנה לא משנה כמה גדול הפרס בסוף.

כל מקום שפנה אליכם – אם לא פניתם אליהם קודם וההשקעה מיוזמתה פנתה אליכם כמו כל ה-SMS של קרקע להשקעה ודומיהם תברחו. מעבר לעובדה שזה לא חוקי לפנות אליכם ככה סתם, זה גם לא ממש מראה על כך שזו עסקה טובה.

לסיכום,
אם אתם מזהים את הסימנים האלו בהשקעות שאתם חושבים להשקיע בהן, כנראה שמדובר בנוכלות או במקום לא אמין. קרה לי כבר לא מעט פעמים שבחנתי השקעות, הציעו לי אפשרות כזו או אחרת והכללים ותמרורי האזהרה האלו מנעו ממני להשקיע.  אחר כך גיליתי איזה כתבה כזו או אחרת שמספרת על ההונאה שהייתה בחברות הללו מאחורי הקלעים. אם מעניין אתכם לדעת עוד קראו את הפוסט הזה על השקעות רעילות.

אנחנו עובדים קשה בשביל הכסף שלנו, בואו נשקיע עוד מאמץ כדי לוודא שהוא גם מושקע כמו שצריך כך שהכסף שלנו גם יעבוד קשה בשבילנו.