Photo by Francisco Delgado on Unsplash

זמן שווה יותר מכסף: ניהול נכון של הזמן ע״י ניהול עצמי ומשמעת

קיימות שתי דרכים לצרוך את הזמן שלנו: הראשונה, לבזבז אותו; האחרת, להשקיע אותו.

אנשים מצליחים הם אלה הבוחרים להשקיע את הזמן שלהם ולמנף אותו בפעילויות המקדמות אותם, לעומת אחרים, המבזבזים את רוב זמנם בפעילויות שאינן מקדמות אותם לשום מקום.

האם חשבתם לעצמכם פעם איך אנשים הדומים לכם בנתונים שלהם משיגים פי כמה יותר תוצאות והצלחות מכם? תהיו בטוחים שהסיבה לכך אינה שיש להם יותר זמן מכם, אלא מה הם עושים בזמן שלהם ואיזה ערך הם מפיקים ממנו.

כמה פעמים אמרתם לעצמכם: "אני רוצה לעשות את זה, אבל אין לי מספיק זמן"? תמיד נדמה לנו שאנחנו עסוקים מדי, ויש לנו דברים רבים לעשות ועניינים לטפל בהם, ולרוב זאת המציאות. אך ההצלחה שלנו אינה מושפעת מכמה אנחנו עסוקים, אלא במה אנחנו עסוקים. זמן הוא אך ורק עניין של תעדוף!

מי שאומר "אין לי זמן", בעצם אומר לעצמו: זה לא מספיק חשוב עבורי. אם יש משהו שאתם רוצים לעשות ואינכם עושים אותו, כנראה הוא אינו חשוב לכם מספיק. אחרת הייתם שמים אותו בראש סדר העדיפויות שלכם ומוצאים זמן לעשות אותו.

מרבית האנשים המעוניינים לשפר את רמת היעילות שלהם, פונים לשיטה הנפוצה המכוּנה 'ניהול זמן'. השיטה מציעה מגוון כלים ומיומנויות לתכנון סדר העדיפויות שלנו ולניהול הזמן.

ספרים רבים נכתבו אודות ניהול זמן וקיימות סדנאות והדרכות בנושא. ובכל זאת אנשים רבים עדיין אינם מצליחים להתמיד וליישם את השיטה הזאת. הסיבה לכך פשוטה – אנחנו לא באמת יכולים לנהל את הזמן. הדבר היחיד שאנחנו כן יכולים וצריכים הוא לנהל הוא את עצמנו במסגרת הזמן העומד לרשותנו. ככל שנתמקד ונתמיד יותר בניהול העצמי שלנו, כך יהיה לזמן שלנו ערך משמעותי יותר.

דוגמא לזללן זמן | Photo by Mollie Sivaram on Unsplash

ניהול עצמי עוסק בשאלה תמידית: "מהו הדבר הטוב ביותר שאני יכול לעשות בזמן שלי היום / מחר / ברגע זה?" כלומר, נחליט למקד את הקשב, את האנרגיה ואת המאמץ שלנו בפעילויות שיקדמו את המטרות שלנו בחיים, שיוכלו לייצר עבורנו תוצאות משמעותיות וייתנו לנו ערך משמעותי לאורך זמן. נכנה אותן מקדמי מטרה. את כל יתר הפעילויות שאינן 'מקדמי מטרה' או אינן באמת חשובות עבורנו נכנה זללני זמן ונבחר לקצץ בהן באופן משמעותי.

בואו נעשה ניסיון קצר, קחו דף וכלי כתיבה וציירו עליו טבלה בת שתי עמודות. בראש העמודה הימנית כתבו 'זללני זמן' ובשמאלית 'מקדמי מטרה'.

בעמודת 'זללני הזמן' רשמו פעילויות שאתם משקיעים בהן זמן רב ואפשר לקצץ בהן, כמו צפייה בטלוויזיה, גלישה באינטרנט, התעסקות רבה בטלפון הנייד, שיחות טלפון ארוכות ולא ממוקדות, ואפילו שינה מרובה או רביצה במיטה.

בעמודת 'מקדמי מטרה', רשמו פעילויות שיש ביכולתן לקדם את המטרות שלכם בחיים, כמו קריאת ספרי עיון, האזנה לתכנים מקצועיים, קורסים והכשרות, היכרות עם אנשים משפיעים בתחום העניין שלכם.

קראו היטב את הרשימה. בחרו מעמודת 'מקדמי מטרה' פעילות אחת שאותה תרצו לתרגל ומעמודת 'זללני זמן' פעילות אחת שאותה תבחרו לצמצם משמעותית ולהקדיש את הזמן לפעילות מקדמת מטרה. לדוגמה, במקום לבזבז שעה בצפייה בטלוויזיה, השקיעו את הזמן הזה בקריאה ובלמידת תחום מעניין שיכול לקדם אתכם ואת המטרות שלכם בחיים.

נניח שאתם מעוניינים לשפר את מצבכם הכלכלי, השקעה של שעה אחת ביום במשך חודש תסייע לכם ללמוד ולמצוא דרכים רבות לעשות זאת. הערך שתקבלו מהשקעה בלמידת נושא שחשוב לכם לקדם בחייכם גבוה עשרות מונים מזה שתקבלו משעת צפייה בטלוויזיה.

ניהול עצמי דורש מאיתנו התמדה ומשמעת עצמית ברמה גבוהה, ולא מעט וויתורים. כדי להרוויח יותר מהיום שלנו עלינו להתחייב להיות אלה המנהלים אותו כי אם לא כן, יהיה הוא זה שינהל אותנו. אם ננתח היטב את מספר השעות הפנויות העומדות לרשותנו בממוצע בכל שבוע, נגלה שיש לנו מספיק זמן להקדיש לפעילויות החשובות לנו.

בואו נעשה חשבון פשוט: ביממה אחת יש 24 שעות. בשבוע אחד יש 168 שעות. מתוכן אנחנו ישנים בממוצע כ־56 שעות (7×8) ועובדים בממוצע כ־45 שעות שבועיות (5×9). נותרו לנו 67 שעות פנויות בשבוע, שהן המון זמן. גם לאחר שנקזז ונפחית את משך הזמן שאנחנו נוסעים, אוכלים, מתקלחים ומבלים את שעות הפנאי שלנו, עדיין נגלה שנותר לנו זמן רב להקדיש לעצמנו. כל שעלינו לעשות הוא לבחון היטב היכן נכון יותר עבורנו להשקיע אותו.

מעתה ואילך, החליטו במה אתם בוחרים להשקיע פחות זמן ובמה אתם מתחייבים להשקיע יותר: באורח חיים בריא, בפיתוח קריירה, בבניית עסק חדש, בזוגיות, בבילוי עם המשפחה, בטיולים, בתחביבים ובכל תחום אחר שחשוב לכם לקדם.

זכרו, גם לאנשים המצליחים ביותר וגם לאנשים שאינם מצליחים קיים מכנה משותף, לשניהם יש 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע. ההבדל ביניהם הוא האופן שכל אחד מהם מנצל את הזמן שלו – אותו הזמן, תוצאות שונות.